de Molleboon
Naast de Martinitoren (1) en "het peerd van ome Loeks" (2) is het derde van de Groningse symbolen ongetwijfeld de "Molleboon"
Eerst en vooral moet er een misverstand uit de weg geruimd worden. Vele Nederlanders zeggen, als ze horen dat je uit de provincie Goningen komt: "aha, een molleboon" en dat is niet juist. De Groninger die niet in de stad Groningen is geboren is geen molleboon. Deze bijnaam is dus voorbehouden aan de "Stadjers", zoals een Groninger de inwoners van de stad Groningen noemt.
Dat de Stadjer deze bijnaam kreeg heeft waarschijnlijk te maken met de gewoonte om vroeger met bonen te stemmen, bijvoorbeeld in de gemeenteraad. Was men voor een voorstel dan deed de kiezer een witte boon in een zakje, was hij tegen dan stopte de kiezer er een zwarte in. Na afloop van de stemming werden de bonen geteld. Het Groninger museum heeft nog enkele in aardewerk nagemaakte bonen.
De molleboon is in Nederland bekend als een typische Groningse lekkernij. Het is een geroosterde paardenboon; een soort tuinboon. De naam molleboon is ontstaan doordat de bonen werden geroosterd in een mol, een soort wok. Dat van oudsher een wok of wadjan werd gebruikt voor het roosteren van de bonen is aannemelijk want het recept stamt waarschijnlijk uit het voormalig Nederlans-Indië (Indonesië)
Ook bakkers maakten vroeger wel mollebonen door ze naast het brood in de oven mee te roosteren. Dit is vergelijkbaar met het roosteren van pinda's. Na het roosteren hebben de bonen een licht zoete smaak.
De molleboon is tegenwoordig nauwelijks meer verkrijgbaar. Slechts bij enkele notenzaken en de Groningse VVV's zijn ze te koop. Ook in het Groningse vestingstadje Bourtange en in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem zijn ze te verkrijgen. (Overigens: als u toch op niet al te verre afstand van Bourtange verblijft is een bezoek aan dit stadje aan te bevelen; erg leuk).
Zoals natuurlijk elders in Nederland kennen de bewoners van elke stad of dorp in Groningen hun bijnaam of scheldnaam. Molleboon is er zoëen. Als u geïnteresseerd bent in de bijnamen van de Groningse steden en dorpen kunt u op onderstaand adres klikken. Klik daarna in het menu op "bienoamen" (= bijnamen).
Op deze website vind u overigens ook een schat aan info over Groningse recepten, verhalen, gedichten etc.
http://www.dideldom.com/
De naam van deze website is afgeleidt van de wijk Dideldom in Stadskanaal. Hoe de wijk aan deze naam komt is niet meer na te gaan. De naam is ten minste bekend vanaf 1880 toen een arts het gemeentebestuur inlichtte over een geval van tyfus en hierbij de naam Dideldom gebruikte.